Synergie tussen illustrator en auteur (18/06/2018)

De jaarlijkse Schrijfdag in Gent was een groot succes volgens de organisatoren. Creatief Schrijven trommelde meer dan 30 auteurs en vakspecialisten op en vroeg hen al hun schrijfgeheimen prijs te geven. Meer dan 100 mensen kregen feedback op een vooraf ingestuurde tekst of mochten hun manuscript pitchen bij een uitgever.

Een van die 100 was ik. In de late middag mocht ik aanschuiven bij Klaas Demeulemeester en Lise Wouters van Baeckens Books. Het werd een boeiend gesprek. Ze waren oprecht geïnteresseerd in mijn manuscript ‘Strandhond’. De illustraties vielen iets minder in de smaak. Of beter, passen minder in hun uitgeefstijl.

Dat vond ik natuurlijk wel jammer. ‘Strandhond’ is ontstaan op basis van de schilderijen van Christine Arzel. Illustraties en tekst horen samen. Het verhaal is het resultaat van de interactie tussen Christine en mij.

011.jpg

Over die intense wisselwerking ging het ook in de infosessie ‘synergie tussen auteur en illustrator’. Auteur Winny Ang en illustrator Fatinha Ramos vertelden hoe zij ook samen aan een verhaal werken.  Voor uitgeverij Sesam maakten ze ‘Op zoek naar Yori’. Het verhaal groeide tijdens de verschillende meetings die ze hadden.  ‘We vullen elkaar goed aan en geven elkaar opbouwende feedback om tot een mooi resultaat te komen. We zijn alle twee echte theedrinkers, dus dat schept ook een band en maakt onze meetings heel gezellig’ lachen ze tijdens het panelgesprek.

Bij Stefan Boonen en Anke Rymenams was het koffie die rijkelijk vloeide. Bij hen was het verhaal, ‘Kleine August‘ eerst af en was het de uitdaging voor Anke om er illustraties bij te verzinnen. Stefan vertelde dat hij hier en daar de tekst wat moest aanpassen omdat bijvoorbeeld de tekeningen al veel duidelijk maakten. Ook belangrijk vonden ze de backstory van de personages. Samen bedachten ze hoe het leven van hun personage eruitzag.  Het voedt de details in de tekeningen. ‘En je mag er zeker van zijn’, zegt Anke, ‘kinderen kijken naar alle details, ze missen er geen een!’

Je kan hier het gesprek helemaal opnieuw beluisteren.

stapel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.