In mei leggen alle vogelaars een … boek!

Ik heb geen wekker nodig. Iedere ochtend roept de koekoek mij wakker met zijn eigen naam: koe-koek!  Stom beest. Onmogelijk om weer de slaap te vatten met zijn luid geroep dat al het andere gefluit overstemt.  Het is het luidruchtige kantje van het voorjaar.

Niet dat ik iets tegen vogels heb, integendeel. Ze fascineren me. Noem me niet meteen een vogelaar. Ik ga nog geen vogels spotten en vervolgens proberen te benoemen. Het zogenoemde twitchen. Trouwens, vogels kijken wordt steeds populairder. Boeken over vogels lezen ook.  Laat ik je er drie opvallende voorstellen:

1vvh9789057599668

Met zijn nieuwe boek Het dwarse vogelboek speelt Siegfried Woldhek op een originele wijze in op die trend. Woldhek creëerde in zijn boek een compleet unieke indeling van vogels in 18 families. ‘Misbaksels’, ‘Showpikken’ en ‘Designvogels’ om er maar enkele te noemen. Een creatieve rangschikking die wel te verwachten is van een auteur die naast ornitholoog vooral ook cartoonist en illustrator voor NRC is. Met zijn geoefend kunstenaarsoog leert hij de lezer in dit boek zijn zintuigen te openen en op een andere manier naar vogels te kijken in plaats van te ‘jagen en jakkeren’ over hun naam en soort. ‘Van vogels moet je gewoon genieten. Naar vogels moet je kijken. Laat hun veren je ogen strelen’, schrijft de vroegere directeur van Vogelbescherming Woldhek.

de scharrelaar

Klassieker maar daarom niet minder interessant is het nieuw literair tijdschrift voor vogelliefhebbers ‘De Scharrelaar’ dat nu verschijnt bij Atlas Contact. Vogelliefhebbers zijn niet alleen maar buitenmensen, maar blijven ook graag thuis om te lezen, vond de redactie van het tijdschrift. Die bestaat uit vogelaars met liefde voor schrijven en schrijvers met liefde voor vogels.

Cover recto

Als afsluiter een derde aanrader, maar dan eentje met een compleet andere invalshoek dan de twee voorgaande uitgaven. Volg de avonturen van twee bijzondere vogels, Viggo de merel en Vic de uil in mijn eerste prentenboek ‘Van Mini-mix naar Maxi-max’. Niet meteen een vogelgids, alhoewel illustratrice Kristl Snoecx de jonge lezertjes verwent met een leuke mozaïekpagina met 18 verschillende vogelsoorten.  Hoofdthema’s zijn diversiteit en anders-zijn, een verhaal over vriendschap, vrijheid en vreugde.

Als je nieuwsgierig bent, kun je nu al een kijkje op de website nemen. Koe-koek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.