De helende kracht van boeken

Gisteren ging ik op bezoek naar het kinderziekenhuis van Clocheville in Tours. Nee, nee, niemand van mijn naasten is ziek. Gelukkig maar. Ik had er afspraak met Pascale Arnaud, de verantwoordelijke van de organisatie ‘Culture et Bibiothèque pour tous’.

IMG_4500                   IMG_4468

Pascale is gepassioneerd door kinderliteratuur. Samen met haar team van 35 vrijwillige medewerkers heeft ze in de 15 jaren dienst een parel van een collectie boeken samengesteld. De bibliotheek ontstond door een gift van 2000 boeken door de uitgeverij Hachette. Jaarlijks ontvangt Pascale via haar organisatie verschillende giften waardoor ze gemakkelijk zo’n 200 tot 230 nieuwe boeken kan aankopen.

Pascale volgt de kinderliteratuur op de voet. Bij het uitzoeken van nieuwe aankopen, laat ze zich leiden door enkele criteria; een goed verhaal, verzorgd en mooi geïllustreerd, die de fantasie en creativiteit van de kinderen aanspreekt. De nadruk ligt op grappige en amusante verhalen. Het is de bedoeling van Pascale dat kinderen niet alleen afgeleid worden van hun ziekteproces, ze wil ze ook de kans geven kennis te laten maken met minder evidente boeken, mooi en artistiek.  Op die manier slaat ze twee vliegen in een klap.

Pascale heeft een ervaren oog voor het betere kinderboek. Haar bibliotheek geeft een goed beeld van de Franse hedendaagse jeugdliteratuur. Het is dan ook heel inspirerend om samen met haar door haar bibliotheek te wandelen.

Het team vrijwilligers trekt elke namiddag tijdens de week met een lading boeken naar de verschillende afdelingen om voor te lezen en spelletjes te spelen met de kinderen. Ook in de wachtzalen wordt er voorgelezen. Wachten mag lang duren. Op zondagavond, als al het bezoek weer weg is en de stilte in de kamers valt, trekt het team van Pascal weer rond om voor het slapengaan nog even een boekje te lezen zodat alle kinderen zoet dromen.

IMG_4473

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.